TIP#1197: Jak vymazat Facebook a začít znovu s prázdným účtem?

Často hledaná a potřebná věc, se kterou to vůbec nebude jednoduché. Facebook (ale ani další sociální sítě) prostě nepřipouští, že byste chtěli „začít znovu“ a promazat obsah na účtu – smazat příspěvky, fotky, zrušit hromadně vše kde jste jako fanoušky, zrušit členství ve Skupinách, účast na Událostech případně i zrušit všechny přátele a sledující a sledované. Ale vlastně také Stránky/Skupiny/Události co vlastníte, atd. Něco jako „tovární nastavení“ u mobilního telefonu, prostě výchozí stav. Nebo alespoň vymazat vybrané věci.

Jediná možná cesta jak kompletně vymazat Facebook je ta, že si zrušíte účet. Řeč je o tom v Jak smazat účet z Facebooku?, takže nemá smysl to opakovat tady. Pokud vydržíte onu dobu do skutečného smazání (bývala 14 dní, nově je měsíc), tak váš účet skutečně zmizí.

TIP: Pokud jste náhodou zapomněli jde se Facebook nachází, tak viz Jak se přihlásit na Facebook? Kde najdu přihlášení (login) na Facebook? Kde si založit účet?

Po jeho zmizení si budete moci založit nový – teoreticky se stejným mailem. Ale to slovo teoreticky je trochu komplikované – nedá se to doporučit, protože v tom okamžiku bude Facebook opět vědět, že jste to vy (co vás „smazal“).

Hodit se vám možná bude  Jak zrušit účet na Facebooku a ponechat si pouze Messenger? – můžete si totiž smáznout účet na Facebooku a přesto si ponechat Messenger.

TIP: Účet na Facebooku si můžete stáhnout. Získáte tak „skoro“ všechno co je s vašim účtem spojené.

Jak ale účet nechat a smazat jeho obsah?

Těžko, protože to budete muset udělat ručně. Není na to žádná možnost to dělat hromadně ani pro jednotlivé výše zmíněné části Facebooku. Není na to žádný software, byť na některé věci je šance najít nějaká rozšíření do prohlížeče, která to usnadní – problém je, pokud budete mít příliš mnoho věcí na účtu, tak ani tato rozšíření to nebudou moci smazat „za vás“.

Smazání všech zpráv už řešil tip Jak na Facebooku smazat zprávy?  Tady pozor, to že něco smažete u sebe neznamená, že se to smazalo u příjemce.

Smazání importovaných kontaktů, tedy informací co jste si bohužel možná neprozřetelně kdysi nahráli z mobilu najdete v Jak z Facebooku smazat naimportované kontakty?

Pokud máte nějaké Stránky a budete je chtít zrušit, tak viz  Jak smazat Stránku (firemní profil) na Facebooku?

Máte-li nějaké Skupiny, tak je to popsané v Jak zrušit Skupinu na Facebooku

Příspěvky co jste kdy na Facebooku napsali bude další zásadní problém – ty co jste napsali jinde než na vlastní profil už nikdy nenajdete a není šance je smazat (jedině zrušením účtu).

2018-10-20 15_50_18-(85) Magdaléna Dobromila.png

Příspěvky na vlastním profilu můžete zkusit jedině, opět, mazat jeden po druhém. Trochu to může usnadnit „Manage Posts/Spravovat příspěvky“ na začátku vaší Timeline/profilu – to vám umožní vybrat vždy padesát příspěvků a ty poté hromadně smazat či archivovat (vyberte si „Posted By – You/Vy“ aby fungovalo hromadné mazání, jinak se vám tam mohou plést cizí příspěvky (co někdo napsal na vaši Timeline) a půjde pouze archivovat.

2018-10-20 15_52_11-(85) Magdaléna Dobromila.png

POZOR: Jakékoliv větší mazání bude znamenat, že vás Facebook po určité době zastaví a možná vám zablokuje účet – robot bude mít podezření, že se s vaším účtem děje něco nekalého.

Fotky a videa bude stejná komplikace, musíte postupně mazat jednu fotku po druhé pokud nejsou uloženy v nějakém konkrétním albu. Pokud jsou v albu, tak je možnost smazat celé album. Ale musíte mazat jedno album po druhém.  Nezapomeňte na fotografie ve kterých jste označení – ty nesmažete, jsou od jiných lidí, ale budete moci označení odebrat.

TIP: Příspěvky, fotky, videa i poznámky jsou v přehlednější a rychlejší podobě dostupné přes Activity Log/Záznam o aktivitách – můžete tam i vybrat určitý rok a filtrovat. Jde tam i mazat, ale jednotlivě kus po kuse.

Přátelé, sledující a sledování je také nutné odstraňovat jednoho po druhém – rozvázat přátelství, zrušit sledování (to koho sledujete). Pokud budete chtít aby vás sledující přestali sledovat, tak to jde jedině tak, že je zablokujete (a odblokujete). Viz  Jak na Facebooku zabránit někomu aby mě sledoval?

To čeho jste fanoušci, v jakých skupinách jste členi můžete zrušit také jedině tak, že postupně tyhle členství ukončíte. Velmi pravděpodobně narazíte na to, že vám Facebook bude tvrdit, že jste fanoušky v několika desítkách Stránek, ale neukáže vám je. Účast na Událostech (Event) musíte také zrušit ručně.

Údaje o vás musíte také postupně ručně promazat – kde bydlíte, škola, zaměstnání, rodinní příslušníci, webové adresy, mailové adresy, telefonní čísla. Najdete tam i historii vašeho pohybu po světě – geolokační údaje. Ty také můžete smazat.

TIP: V Jak nastavit soukromí na Facebooku? 22 kroků, které soukromí stejně nezajistí najdete co všechno je dobré na Facebooku nastavit pro lepší soukromí. Byť jako vždy je nutné zdůraznit, že na Facebooku žádné soukromí neexistuje  Důležité také je, že i když něco z Facebooku smažete, tak vůbec není jisté zda si to Facebook nenechal.

Asi nepotěší, že tam mohou být ještě další věci – historie vyhledávání na Facebooku (najdete v Activity Log/Záznamu o aktivitách a i tam jde mazat), Poznámky (Notes), zodpovězené Otázky/Questions, Recenze/reviews, záznamy z propojených fitness zařízení, fotky z Instagramu, ale třeba i data v aplikacích – ty mimochodem nesmažete, ty už vlastní někdo mimo Facebook, ale můžete (a budete určitě chtít) odpojit všechny aplikace. Řeč je o tom v Víte jaké aplikace mají přístup k vašemu účtu na Facebooku? Udělejte si v tom pořádek

Jsou nějaké aplikace co to usnadní?

Pro Chrome můžete zkusit rozšíření Social Book Post Manager – umí hromadné mazání příspěvků co máte na profilu. Zda bude či nebude fungovat ale zaručit nejde.

POZNÁMKA: Pokud opravdu chcete začít s čistým štítem, tak je nejlepší smazat váš účet na Facebooku a pak si založit nový. Po přečtení výše uvedeného je vám to asi dost jasné. Zejména pokud chcete začít znovu s prázdným účtem.

Reklamy