TIP#1473: Jak obcházet rodičovskou kontrolu od Apple. Nespoléhejte se na Screen Time

Apple přišlo v iOS 12 se sledováním času tráveného s displejem a v jednotlivých aplikacích, včetně možnosti čas i konkrétní aplikace omezovat (viz Screen Time vám spočítá čas trávený aplikacích a s displejem. A také umožní omezit. Nové v iOS 12). Užitečná věc pro rodiče, kteří zápasí s dětmi nadměrně visícími na mobilu – můžete jim nastavit jak dlouho ho smějí používat, jaké aplikace ano a jaké ne.  Jde sledovat i kolikrát dítě (ale i vy) vezmete telefon do ruky a kolik upozornění (notifikací) denně chodí.

20191028_072924000_iOS.pngO Screen Time byste měli vědět dvě důležité věci. Ta první je, že existuje až desítky způsobů jak to různě obcházet a můžete si být jisti, že vynalézavost dětí v tomto ohledu je velmi silná – tipy na to jak se vyhnout omezením si navíc sdílí mezi sebou a není problém je najít na Internetu.

Druhá důležitá věc je, že příliš striktní zákazy (a případně i trest v podobě „zakážu ti mobil“) vedou k ještě větší chuti zákaz porušovat a tím i obcházet Screen Time nebo se dostat k oblíbeným aplikacím a hrám někde jinde.

Tohle navíc výrazně stoupá s věkem, takže Screen Time je velmi užitečný u menších dětí (řekněme pod 12 let) co si nedokáží dost dobře samy „poznat“ kdy je mobilu už příliš. Pro pubertální a starší je Screen Time možným zdrojem konfliktů.

V tom jak řešit čas s displejem (a aplikacemi, hrami) je nutné najít nějakou rozumnou rovnováhu – zákaz musíte navíc hlavně vyvážit tím, že mobil nahradíte nějakou (ideálně) fyzickou aktivitou nebo vyplníte jinou činností.

TIP: Kolik času s obrazovkou je pro děti přijatelné? 

Nejužitečnější může být Screen Time v pasivní podobě. Jenom umožní sledovat kolik hodin někdo tráví s mobilem a kolik hodin konkrétně v jakých aplikacích. Pokud jste všichni „jableční“ tak se tyto informace dají sdílet přes iCloud, takže kvůli zjištění nemusíte chodit do telefonu dítěte. Má-li dítě k dispozici i tablet (iPad), tak se časy i sčítají, takže budete vědět souhrn.

Jak děti obcházejí Screen Time

Nejefektivnější cesta jak obejít Screen Time je zjistit rodičovské heslo, takže jako s každým heslem i zde platí, že si ho musíte chránit a neumožnit vědět (natož odhadnout). Rodičovské heslo je v tomto případě čtyřmístný PIN.  Ty ostatní cesty využívají toho, že Apple moc Screen Time neřeší a desítky cest jako omezení obcházet řeší zásadně pomalu. Prioritu to prostě nemá, „čárku“ za pozitivní přístup k omezení závislosti na displeji si prostě udělali už když to spustili.

POZOR: Změna hesla ve Screen Time je doprovázena další chybou kdy se neprovede a jediná cesta jak ji vynutit je vypnout Screen Time a kompletně nastavit znovu.

Jedna z cest jak mohou děti zjistit rodičovské heslo je záznam obrazovky (Screen Recording). Zamezit tomu můžete v Screen Time -> Content & Privacy Restrictions -> Content Restrictions kde dole najdete právě Screen Recording a musíte nastavit na Don’t Allow. Běžící záznam obrazovky mimochodem zjistíte tak, že nahoře v „liště“ je vidět červený bod

Zjistit heslo je navíc možné přes počítač – zejména pokud vaše dítě má k dispozici počítač nebo notebook od Apple. Zamezit tomu můžete jedině tak, že jim nedáte uživatelské účty co mají práva co nemají mít (nesmí mít zejména práva správce). To vám umožní znemožnit aby si děti do svých počítačů stahovaly věci, které jim umožní dělat věci co nemají. Budete se sami muset velmi pečlivě hlídat, abyste se odhlašovali/zamykali na vašem počítači. Zjistit PIN k Screen Time je totiž možné ze zálohy

Jedna z nejvíce triviálních chyb spočívala ve změně času na mobilu/tabletu.V okamžik kdy vypršel čas (nastavený jako od-do) si dítě posunulo čas zpět. A vše zase začalo fungovat. Tato chyba by měla být opravena v iOS 13.  Zamezit tomu můžete tak, že v Nastavení bude zapnuté automatické nastavování času a ve Screen Time zakážete možnost změnit nastavení geolokační služeb. Skočte do Screen Time -> Content & Privacy Restrictions -> Location Services -> System Services, ujistěte se, že Setting Time Zone je On a vraťte se o krok zpět kde nastavíte Don’t Allow Changes a poté o kus níže ještě System Services.

Neopravená chyba využívá iMessage – dítě si nechá poslat odkaz na video na YouTube (třeba) od kamaráda přes iMessage a obejde tak omezení dívání se v aplikaci YouTube. Z iMessage se totiž video spustí a po jeho konci může dítě pokračovat na další videa.  Zamezit tomu můžete jedině tak, že ve Screen Time -> Content & Privacy Restrictions -> Content Restrictions -> Web Content zapnete Limit Adult Websites a do Never Allow přidáte https://www.youtube.com. Můžete také odstranit iMessage aplikace z těch, které děti smí používat (Screen Time -> Always Allowed) – nakonec proč by si někdo měl ve dvě v noci posílat „SMS“.

Do iMessage se po vypršení limitu dá dostat pořízením screenshotu a využitím sdílecího dialogu pro vyvolání odeslání zprávy. Zabránit se tomu nijak nedá.

Stejně tak je iMessage s vypršeným limitem stále přístupné přes upozornění (notifikace) co byly obdrženy v době kdy omezení neplatilo. Řešení v zásadě není, jedině před příchodem „downtime“ vzít dítěte mobil a zavřít všechny upozornění.

Do iMessage se dá dostat ještě přes Kontakty/Contacts kde stačí nasdílet kontakt přes SMS a tím umožnit otevřít iMessage. Zabránit tomuhle je možné jenom nastavené 1 minuty časového omezení na Kontakty (Screen Time -> App Limits -> Productivity -> Contacts). Problém je, že do kontaktů se dá dostat ještě v aplikaci Phone.

Vyvolat FaceTime je možné i z historie volání a spustí se i když by neměl.

Znepřístupnění YouTube v Safari se dalo obcházet velmi snadno zobrazením videa na celý displej (full screen). Jakmile přišel čas omezený přes Screen Time, neuplatnil se a na videa se dalo dívat dál. Tohle by mělo být opraveno od iOS 13.

TIP: Drastické opatření k YouTube? Odinstalovat kompletně z mobilu. Zmizí tím i widget v iMessage. Stále ale bude YouTube dostupné přes prohlížeče (Safari, Chrome, atd) a přes prohlížečový „widget“

Screen Time je také možné obejit resetem telefonu a poté použitím nového Apple ID pro zprovoznění. Zamezit tomu můžete tak, že ve Find My iPhone (v iOS 13 přejmenováno) přidáte Activation Lock – jde o ochranu pro případ krádeže vedoucí k tomu, že resetnutý telefon se nedá zprovoznit bez znalosti původního Apple ID a hesla.

Do nefunkčního stavu je možné Screen Time uvést také opakovaným častým zapínáním a vypínám mobilu. Podle Apple jde o „známou chybu“, ale o tom kdy ji opraví se nebaví.

TIP: Nadměrné používání mobilu se projevuje mizející baterií. Ale co je podstatnější, v Battery Usage se dá sledovat jaké aplikace dítě nadměrně používá i bez nutnosti používat Screen Time

Jedno z obcházení si způsobují rodiče přes nepříliš intuitivní ovládaní – pokud chcete omezit čas užívání určité aplikace ve formě od-do tak pozor v Screen Time -> App Limits -> Add Limit  (nastavit jde konkrétní aplikace nebo skupiny) je nutné po nastavení od-do nezapomenout na Block at End of Limit.

Ochotným pomocníkem může být i Siri – děti si přes ní mohou poslat zprávu a obejít tak i zákaz použití iMessage a opět se tak dostat k (třeba) sledování YouTube. Tady musíte zakázat Screen Time -> Content & Privacy Restrictions -> Allowed Apps -> Siri & Dictations.

Jeden z nejvtipnějších hacků je ten, že když u určité aplikace dojde časový limit, tak dítě aplikaci smaže (odstraní z telefonu) a znovu si ji stáhne z App Store. Nově stažená bude bez omezení. Řešte přes Content & Privacy Restrictions -> iTunes & App Store Purchases kde můžete znemožnit instalaci i mazání aplikaci (a také nákupy v aplikacích, ale to je zcela jiná ještě nebezpečnější kategorie).

Mírně pokročilejší cesta je využití .mobileconfig souboru. Ten se používá k nastavení zařízení od Apple.

Posílání zpráv přes iMessage je možné i v některých hrách přes sdílecí dialog.  Ten opět vyvolá widget od iMessage, na který se nevztahuje časové omezení pro samotnou aplikaci.

Vtipný „pomocník“ jsou i Dokumenty Google (Google Docs). Dá se tudy obcházet omezení Safari – prostě si stránku otevřete v Google Dokumentech. Stejný mechanismus se dá použít v řadě dalších aplikací, které umožňují spustit „prohlížeč“ – což platí například i pro Facebook, Messenger a prakticky cokoliv kde je možné narazit na odkaz. Řešit je to složité, musíte v Screen Time nastavit přístup pouze k vybraným povoleným webům.

PS: Víte o dalším způsobu jak obcházet Screen Time? Dejte vědět

Reklamy