TIP#126: Jak skrýt seznam přátel na Facebooku před dalšími lidmi

Koho máte v přátelích na Facebooku je pro řadu společnosti velmi užitečná informace. Hodně užitečná je i pro někoho, kdo chce pomocí sociálního inženýrství nebo jinými cestami zaútočit na vás, nebo právě na vaše přátele. Skrýt něco takového je tedy poměrně dost užitečný krok.

Skrýt kompletní seznam přátel na Facebooku patří mezi jedno z vhodných nastavení soukromí, byť samozřejmě je to nastavení ne zcela 100% účinné (stačí například jedna vlezlá Aplikace). Každopádně je dobré si tuto jednu z mnoha vlastností účtu vhodné nastavit alespoň na „Přátele“ (přehled přátel uvidí pouze vaši přátelé), případně ještě více uzamknout na „Jenom já“.

Toto nastavení nenajdete ve vlastnostech účtu ani v nastavení soukromí, musíte jít na přehled přátel. V zásadě je to jednoduché, stačí použití „Přátele/Friends“ v záhlaví vašeho profilu (TIMELINE). Případně by vás tam měl přivést univerzálně použitelný odkaz – www.facebook.com/me/friends

facebook-pratele-spravovat

Pak postačí kliknout na Spravovat (symbol tužky v pravém rohu) a vybrat Upravit Soukromí/Edit Privacy aby se vám objevila možnost nastavení. Zde si vždy  můžete vybrat mezi Veřejný, Přátelé, Jenom já,  Vlastním nastavení a případně ze seznamů, které jste si vytvořili (což znamená, že si například můžete udělat seznam a povolit viditelnost přehledu přátel pouze lidem na tomto seznamu). Pokud vám toto členění nestačí, zkuste „Vlastní nastavení“.

Ve „vlastním nastavení“ můžete vybírat kdo přehled přátel uvidí – na výběr je opět Jenom já, Přátelé ale i Přátelé přátel . A můžete zde také vyjmenovávat osoby či seznamy, které naopak přehled přátel neuvidí.

facebook-pratele-upravit-soukromi

Na tomto místě nastavujete jednak viditelnost Seznamu přítel (první volba) – kde je ještě dobré si uvědomit, že pokud vaši přátelé ukazují seznamy přátel bez omezení, tak se dá zjistit z jejich profilů, že vás mají v přátelích. Také je dobré si pamatovat, že poznat přátelské vztahy je možné třeba z toho, že někomu komentujete příspěvky, nebo mu dokonce píšete na zeď. A pozor, počáteční nastavení je Veřejný.

Je ještě vhodné vědět, že jedna možnost vypnout nejde – vždy uvidíte vzájemné přátele, které s někým máte. Tedy ty „společné“

TIP: Pokud si myslíte, že skrýt seznam přátel je zbytečné, tak mrkněte do Co dělat, když někdo vytvořil kopii mého profilu a oslovuje moje přátele na Facebooku?Pozor na útoky na Facebooku! Nikdy neposílejte nikomu kód, který vám přijde přes SMS

Druhá volba se týká Sledovaných a viditelnost přehledu lidí, které sledujete (follow). Třetí se týká směru opačného, tedy sledujícího neboli kdo sleduje vás. Oboje si můžete odpovídajícím způsobem uzamknout nastavení na Jenom já. A pokud můj pokusný účet neklame, tak pro obě tyto volby je výchozí nastavení Veřejné – tj. kdokoliv vidí všechno.

Poznámka: Protože Sledování je v počátečním nastavení vypnutí (tedy to, že někdo může sledovat vás), tak můžete vidět ve skutečnosti možnost nastavení pouze dvou věci – Seznamu přátel a Sledování.

Jak na Facebooku funguje doporučování lidí do přátel? vám ukáže šílený svět šmírování a třídění lidí.

Advertisements