TIP#859: Co dělat, když někdo vytvořil kopii mého profilu a oslovuje moje přátele na Facebooku?

Léto 2017 přineslo vlnu útoků na uživatele Facebooku využívajících roky existující mechanismus. Útočník vezme vaši profilovou fotku, vaši fotku v záhlaví profilu a vaše jméno a příjmení. Vytvoří nový profil s těmito údaji a pokud máte dostupný přehled koho máte v přátelích, tak je osloví se žádostí o přátelství.

O chvíli poté co někdo z vašich přátel žádost potvrdí mu pošle zprávu přes Messenger – bude po něm chtít telefonní číslo, poté s tímto číslem provede platbu a bude chtít poslat kód, který oběti přijde na jeho mobil. Pokud mu oběť (a nejste to vy, ale někdo z vašich přátel) kód pošle, tak přijde o stovky až tisíce korun (v létě 2017 šlo o zhruba 1300 Kč). Tak jednoduché to je.

TIP: Jak skrýt seznam přátel na Facebooku před dalšími lidmi rozhodně přečtětě a aplikujte. Skrytí přehledu přátel znamená, že útočník nebude moci oslovit vaše přátele.

Především je nutné vědět, že vaši profilovou fotku a fotku v záhlaví může získat kdokoliv, jsou a vždy budou veřejné. Vaše jméno a příjmení samozřejmě také, to je také veřejné. Přehled vašich přátel by neměl být veřejně dostupný (viz předchozí odkaz), což je jedna ze zásadních věcí – útočník se pak nebude moci snažit dostat vaše přátele do přátel a podvést je.

Dejte si pozor, pokud máte veřejný profil (podobně jako já), tak přátelé jsou poměrně poznatelní pokud někdo bude procházet vaše příspěvky a sledovat Líbí a komentáře. Tohle ale útočník dělat nebude, ten prostě pomocí API stáhne seznam přátel, nemá čas zkoumat profil ručně.

Co dělat pokud někdo založil váš falešný profil?  Nahlaste ho, požádejte vaše přátele aby ho nahlásili,. Čím více lidí ho nahlásí, tím rychleji Facebook útočníka zablokuje. Skutečnost je ta, že při více nahlášeních je profil zablokován i během několika minut – samozřejmě nutné je, aby měl stejné jméno a ideálně i stejnou fotku v profilovce i v záhlaví.

U složitějších kopií to bude Facebook řešit s vlastníkem „originálu“ a může to být nejenom poněkud zdlouhavé, ale může to vyžadovat i posílání dokladů totožnosti .

2017-08-13 22_16_33-(3) Daniel Dočekal.png

Nahlášení je prosté, půjdete na onen falešný profil a vpravo dole ve fotce v záhlaví kliknete na „…“ a vyberete Nahlásit.

Pokračovat budete přes Nahlásit tento profil a Vydává se za mě nebo někoho koho znám. Pak už můžete vybrat za koho se vlastně vydává (je to trochu zmatené, protože není jisté jestli jste vybrali skutečného člověka nebo jeho fake/falešný profilú. A to je všechno.

Jedním z rozlišovacích prvků falešnosti samozřejmě je, že falešný profil je nový a ten váš už nějakou tu dobu existuje.

Co ještě udělat? Zcela určitě napište na váš profil, že víte o tom, že někdo vytvořil váš falešný (fake) profil a varujte tak vaše přátele. Pamatujte ale na to, že nikdy vaše varování neuvidí všichni přátele – Facebook zásadně omezuje viditelnost příspěvků, takže na tohle se moc spolehnout nemůžete. Určitě je ale důležité to udělat.

Případné další informace o tom jak tento podvod funguje najdete ještě na @rychlofky v Pozor na útoky na Facebooku! Nikdy neposílejte nikomu kód, který vám přijde přes SMS

TIP: V ‣ Průvodci soukromím na Facebooku najdete řadu dalších podstatných tipů, které se týkají soukromí a bezpečnost

Reklamy