TIP#3170: Sdílíte soubory či složky z Disku Google? Přidejte datum vypršení sdílení
Něco co dlouho nešlo, ale už pár měsíců to můžete udělat. Při sdílení složky či souboru v Disku Google můžete nastavit datum, kdy sdílení (přístup) přestane platit.
Velmi užitečná funkce v okamžiku kdy nechcete přístup (sdílení) nechávat povolený až do konce světa (nebo vašeho účtu u Google, lépe řečeno) a nemáte čas a sílu všechny ty zpřístupněné věci chodit znepřístupňovat.
Je to přitom jednoduché – pro sdílení soubory je možné nastavit vypršení platnosti přístupu (pro všechny druhy přístupu). A totéž pro složku, ale jenom pokud nastavené práva je Viewer/Čtenář (nastavení data to automaticky přenastaví na Čtenář).
Nastavené vypršení platnosti můžete kdykoliv později odebrat i změnit.
Děje se to v klasickém sdílecím/Share dialogu, stačí kliknout na nastavení práva (tam co je čtenář, komentátor, atd) a najdete ta Add Expiration.
Dřív jste k převedení papírového dokumentu do počítače potřebovali stolní skener. Dnes stačí mobil nebo tablet s fotoaparátem a vhodnou aplikací – a to…
Pokud chcete někomu nasdílet dokument/tabulku/prezentaci/soubor či složku na Disku Google/Google Drive tak zpravidla prostě vyvoláte sdílení (share) přidáte do seznamu těch co mají mít…