TIP#1972: Jak na YouTube resetnout doporučovací algoritmus

Žasnete nad tím, co vám doporučovací algoritmus YouTube předkládá? Snažili jste se ho snad “vychovat” tím, že u doporučovaných videí informujete o tom, že něco takového už nechcete vidět? Možná bude lepší to celé zrušit a začít opět od začátku.

Algoritmus můžete učit trpělivým odmítání věcí, které nechcete

Doporučení se tvoří podle toho co jste sledovali, co jste hledali i jaké kanály odebíráte. Tedy nejen podle těchto tří věcí, ale ovlivňují to (pravděpodobně) nejvíce z řady dalších menších signálů (roli hraje i to kde žijete, respektive odkud se připojujete). 

TIP: Jak si chránit soukromí na YouTube?

Nutno dodat, že aby doporučování fungovalo a učilo se tak musíte na Google být přihlášení pod svým účtem (a nezapomenout se přepnout zpět pokud spravujete nějaké ty firemní účty). 

Uvést vše do počátečního stavu je dost jednoduché – kliknete na vaše jméno v pravém horním rohu a pokračujte přes Vaše data na Youtube/Your Data In Youtube -> Historie vyhledávání YouTube/YouTube Search History -> Spravovat historii vyhledávání na YouTube/Manage your YouTube Search History.

Tam najdete Smazat aktivitu podle data/Delete activity by -> Za celou dobu/All time

TIP: Jak stáhnout video z Facebooku, YouTube, Instagramu a dalších webů?

Smažete tak kompletní historii toho co jste hledali i na co se dívali. Pokud byste nechtěli aby si Google (YouTube) tyhle věci pamatoval, tak v Vaše data na Youtube/Your Data In Youtube -> Historie sledování YouTube/YouTube Watch History můžete vypnout ukládání.

Varianta je potlačit Zahrnout videa zhlédnutá na YouTube/Include the YouTube videos you watch a Zahrnout vyhledávání na YouTube/Include you searched on YouTube pro vypnutí využívání vaší historie pro doporučování – bez nutnosti kompletně potlačit ukládání.