TIP#1848: Jak v Dokumentech Google smazat historii verzi?

Dokumenty Google (Google Docs) zaznamenávají veškeré změny v dokumentech a umožňují přistupovat k historii změn. Velmi praktická funkce, pokud hledáte něco co někdo omylem smazal/přepsal nebo si nejste jisti, jak vypadala některá z předchozích podob textu či tabulky.

Pokud byste někdy potřebovali historii smazat kompletně, tak jediná možnost je vytvořit kopii dokumentu – v novém dokumentu historie z původního nebude.

Kopii dokumentu vytvoříte snadno buď v přehledu souborů (v kontextovém menu je Vytvořit kopii/Make a copy) nebo při otevřeném dokumentu najdete vytvoření kopie v menu Soubor/File.

Kopie dokumentu se jmenuje stejně jako původní, pouze na začátek jména je přidáno „Kopie/Copy of“ – můžete jí samozřejmě dát libovolné jiné jméno nebo stejné jako původní dokument. Při vytváření kopie můžete ještě vybrat zda má být sdílena se stejnými lidmi a zda se přenesou komentáře a návrhy.

TIP: Při zkoumání historie verzí si můžete u určité verze vyvolat menu a i tam najdete také Vytvořit kopii/Make a copy. To umožní vytvořit kopii určité verze dokumentu.

Omezit přístup k historii je možné tak, že nastavíte přístup na pouze pro čtení/prohlížení. Ti uživatelé co mají přístup pouze pro prohlížení se nemohou dívat do historie změn.

Dělá se to klasicky ve „sdílecím“ dialogu kde u konkrétních uživatelů můžete nastavit právo na Čtenář/Viewer. Stejným způsobem to můžete nastavit globálně pro každého kdo má odkaz.

Další užitečné tipy pro Google Docs