Co to znamená, že mi mailem přišlo „get back on Facebook with one click“?

Může se vám v poště, u vašeho účtu pod kterým máte registrovaný účet na Facebook, objevit e-mail s předmětem začínajícím vaším křestním jménem a pokračujícím „get back on Facebook with one click“ .V mailu vám Facebook říká něco o tom. že „to vypadá, že jste měli problém s přihlášením na Facebook„. A také vám dost zábavně oznamuje, že si můžete kliknout na „Get Back on Facebook“ a „my vás přihlásíme„. 

2017-06-08 21_02_40-Doručená pošta - daniel@justit.cz - JustIT.cz Mail.png

Tenhle e-mail dostanete v okamžiku, kdy buď skutečně máte problém s přihlášením na Facebook (ale to víte, protože vám to nešlo). Nebo v okamžiku, kdy se někdo pokouší hacknout váš účet na Facebooku.

Pokud se někdo pokouší hacknout váš účet, tak je nejvyšší čas abyste k němu přidali dvoufaktorové ověření (viz Jak ochránit účet na Facebooku proti hacknutí? Dvoufaktorovým ověřením přihlášení). Protože jedině tak můžete zabránit tomu, aby se někdo dostal na váš účet v okamžiku kdy uhodne heslo nebo ho nějak získá.

V onom mailu, co vám Facebook pošle, navíc můžete využít „If you weren’t trying to log in, let us know“ – kliknutí na „let us know“ dát Facebook informací o tom, že jste to nebyli vy, kdo se pokoušel získat přístup k vašemu účtu.

Dávejte si i pozor na to, aby výše uvedený e-mail nebyl podvrh/scam a aby odkazy v něm skutečně vedly na Facebooku, pokud se je rozhodnete nějak použít. Což dělat nemusíte, pokud jste opravdu žádné problémy s přihlášením sami neměli, tak je tohle pouze velmi dobrý důvod k tomu, abyste si ověřili vlastní účet, aktivovali dvoufaktor, případně nastavili nové heslo, pokud to starší je nějakým způsobem slabé nebo nevhodné.

Hloupé na tomhle případném bezpečnostním incidentu je, že se neobjeví v notifikacích/upozorněních (ani v Activity Logu) a ani se nedozvíte, z jaké IP adresy se případný útočník pokoušel na vaše heslo dostat.

TIP: V Přišla vám SMS či e-mail s kódem pro vytvoření účtu na Facebooku? se můžete podívat, jak to vypadá když se někdo snaží založit účet s vašim telefonem. Něco velmi podobného právě popsanému

Reklamy