Lockdown Mode (režim blokování, uzamčení) je zvýšená úroveň ochrany zařízení, kdy se řada funkcí a aplikací začne chovat tak nějak podstatně paranoidně, než bez tohoto režimu. Slouží k ochraně před bezpečnostními útoky a řeší to omezením různých funkcí.
Je určen především pro uživatele, kteří mohou být cílem cílených útoků – novináři, aktivisté, politici nebo osoby vystavené sledování. V běžném provozu může omezit některé funkce, které většina uživatelů považuje za samozřejmé.
K dispozici je od iOS 16/watchOS 10/MacOS Ventura výše a v dalších verzích jsou pokročilejší úrovně ochrany.
Když je povolen režim blokování, některé aplikace a funkce budou fungovat odlišně, včetně:
- Zprávy – Většina příloh zpráv je blokována, kromě některých obrázků, videí a zvuku. Některé funkce, jako jsou odkazy a náhledy odkazů, nejsou dostupné.
- Procházení webu – Jsou blokovány některé složité webové technologie, což může způsobit, že se některé webové stránky načítají pomaleji nebo nefungují správně. Kromě toho se nemusí zobrazit webové fonty a obrázky mohou být nahrazeny ikonou chybějícího obrázku.
- FaceTime – Příchozí FaceTime hovory jsou blokované, pokud jste dané osobě nebo kontaktu za posledních 30 dní nezavolali. Funkce jako SharePlay a Live Photos nejsou k dispozici.
- Služby Apple – Příchozí pozvánky pro služby Apple, jako jsou pozvánky ke správě domácnosti v aplikaci Domácnost, jsou blokovány, pokud jste tuto osobu předtím nepozvali. Režim soustředění a případný související stav nebude fungovat podle očekávání. Game Center je také zakázáno.
- Fotky – Při sdílení fotek jsou vyloučené informace o poloze. Sdílená alba jsou z aplikace Fotky odstraněna a zablokují se nové pozvánky do sdílených alb. Tato sdílená alba si můžete stále prohlížet na jiných zařízeních, která nemají povolený Lockdown Mode
- Připojení zařízení – Chcete-li připojit svůj iPhone nebo iPad k příslušenství nebo jinému počítači, je třeba zařízení odemknout. Abyste mohli připojit doplňky k notebooku Mac s čipem Apple, musí být Mac odemčený a musíte k tomu dát výslovný souhlas.
- Bezdrátové připojení – Zařízení se automaticky nepřipojí k nezabezpečeným Wi-Fi sítím a po zapnutí režimu blokování se od nezabezpečené Wi-Fi sítě odpojí. Podpora mobilního připojení 2G je vypnutá.
- Konfigurační profily – Konfigurační profily nelze nainstalovat a zařízení v režimu blokování nelze zaregistrovat do Správy mobilních zařízení (MDM) nebo dohledu nad zařízením.
- Telefonní hovory a prosté textové zprávy nadále fungují, i když je povolen režim blokování. Nouzové funkce, jako jsou tísňová volání, nejsou ovlivněny.
Na IOSu se lockdown mode projeví ve všech prohlížečích (protože jdou skrze WebKit), na Mac OS se to jiných prohlížečů než Safari nemusí vůbec dotknout. Stejně tak to bude s e-maily, pokud používáte Mail od Apple, dojde k omezením, pokud jiné klienty, tak nemusí. Což se týká jak iOS/iPadOS tak MacOS.
Jak zapnout
Lockdown se zapíná zvlášť na každém zařízení, jediné kde se zapne automaticky je při aktivaci na iPhone se aktivuje i pro hodinky.
iPhone/iPad – Nastavení > Soukromí a zabezpečení. Tam níže najdete Režim blokování a je možné zapnout či vypnout. Bude nutný restart zařízení.

Mac OS – Apple ikona > Nastavení systému > Soukromí a zabezpečení. Tam najdete Režim blokování a možnost zapnout/vypnout. I zde bude nutný restart.

Pokud máte Lockdown aktivní, tak na stejném místě je možné nastavit/potlačit některé z omezení pro konkrétní aplikace či webové stránky
