TIP#1675: Co se ve Windows stane s daty uživatele smažu-li účet uživatele?

Chcete-li na otázku z titulku jednoduchou odpověď, tak špatná zpráva. Žádná jednoduchá odpověď totiž neexistuje. S daty (uživatelskými) daty ve Windows je to dost komplikované.

Jedna věc je ale jistá – cokoliv co bylo uložena v profilu uživatele bude smazáno a účet ani data již nebude možné obnovit. Vše co měl uživatel na ploše nebo v složkách, které Windows pro uživatele vytvářejí (Dokumenty, Obrázky, Fotografie, Hudba, Stažené soubory) bude smazáno.  Smazány mohou být i programy/aplikace, které uživatel instalovat pro použití pouze pod vlastním účtem (fyzicky smazány ne, ale nebudou zpřístupněné pro další uživatele). Zmizí i nastavení aplikací/programů uložené v Registry nebo jinde v rámci profilu uživatele.

Profil uživatele v tomto ohledu je v \Users\jménouživatele a můžete se tak jít podívat co všechno je tam vlastně uloženo.

Ideálně si zapněte i zobrazování skrytých souborů, je toho tam podstatně více než uvidíte na první pohled.

Můžete si to i zazálohovat, ale pokud byste doufali v obnovení po smazání, tak to nebude fungovat v plné podobě – nově založený uživatel, byť stejného jména, není stejný uživatel jako původní a mohou chybět další potřebné informace (například v Registry) pro běh některých aplikací/programů.

TIP: Uživatelské složky ve Windows 10 si můžete přesunout jinam. Třeba i pro synchronizaci do OneDrive a znamená to, že nemusí nutně být v \Users\.

Neztratí se soubory uložené v One Drive  (za předpokladu, že uživatel měl Microsoft účet a nikoliv čistě lokální účet). A samozřejmě pokud docházelo k synchronizaci. Případně i viz Jak smazat Microsoft účet a přihlašovat se do Windows lokálním účtem?

Neztratí se ani soubory v jiných cloudových službách – zmizí z počítače se smazáním účtu pokud byly na výchozím místě, tedy uvnitř uživatelského profilu. Pokud jste si je přestěhovali jinam, tak v počítači zůstanou (viz například Jak změnit místo, kde váš Dropbox ukládá soubory a co synchronizuje?).

Neztratí se soubory uložené mimo uživatelský profil. Může ale dojít k tomu, že nebudou přístupná dalším uživatelům protože budou chybět přístupová práva. Účet s právy správce to ale může snadno napravit.

V Jak ve Windows vytvořit nového uživatele z příkazové řádky? najdete návod na vytváření uživatele, podobně lue i uživatele mazat. Možností je ale víc, vše najdete v Jak ve Windows 10 smazat uživatele?. Hodit se může i Jak se ve Windows dostat k pokročilé správě uživatelů?

Mimochodem, uživatelský profil (a odpovídající složka v \Users\) má dlouhodobou tendenci růst. Odinstalované programy tam běžně nechávají smetí, objevují se tam soubory, které by ve skutečnosti měly být někde jinde. Nic moc s tím nenaděláte, nějak to řešit je marné.

Výše uvedené se týká hlavně Windows 10. Starší verze Windows se mohou v některých věcech lišit.

TIP: Další tipy a triky pro Windows 10 (a Windows vůbec) najdete ve ‣ Vše co jste chtěli vědět o Windows 10