iOS 13/iPadOS 13: Jak je to s přístupem aplikací k informacím o poloze

Přístup k polohovým informací se od iOS 13 mírně změnil. Apple došla trpělivost s záplavou aplikací, které přístup k poloze zneužívaly a uživatelům chce dát možnost lépe rozhodnout o tom, která aplikace kdy bude moci zjistit informace o poloze (informace z GPS).

Původní nastavení přístup k polohovým informacím bylo Nikdy (Never), Při používání aplikace (While Using) a Vždy (Always). Nově je to trochu jinak

  • Při používání aplikace (Allow While Using App). Což efektivně znamená, že aplikace musí být na displeji a na pozadí ztratí přístup k poloze
  • Jednorázově (Allow Once) je nová možnost, která  v praxi znamená Příště se zeptej (Ask Next Time). Aplikace dostane informaci o poloze právě teď, když se vás na to dialog ptá, další požadavek vyvolá novou žádost
  • Nepovolit (Don’t Allow, Nikdy/Never) je původní Nikdy (Never) a tato aplikace informace o poloze nedostane a už se na ně nebude ani moci zeptat.

Nastavení pro každou konkrétní aplikaci najdete v Nastavení/Settings -> Soukromí/Privacy > Polohové služby/Location Services. Vedle možnosti vypnout/zapnout GPS, nechat si v upozorněních na požadavky na geolokaci zobrazovat i map a nastavení s kým a jak sdílíte polohu jsou zde všechny aplikace a každá má vlastní nastavení. Můžete zde odvolat Nepovolit.

2019-09-29 20.52.49.png

Ale co je hlavní, najdete zde čtvrtou možnost

  • Trvalé/Vždy (Always) umožní aplikaci přístup i když je na pozadí, tedy neustále

Zvláštní je, že tahle čtvrtá možnost není dostupná u všech aplikací – má ji například Garmin Connect, ale nemá ji Strava. Mají ji i Mapy Google a nechybí ani u Facebooku (tomu ji fakt nedávejte) Což například znamená to, že pokud na iPhone používáte Stravu pro záznam aktivity, tak je velmi dobrý nápad ji ponechat aktivní na displeji.

Co si tedy vlastně máte vybrat?

Pokud jste extrémně paranoidní, tak dobrá volba je jednorázově (tj. Příště se zeptat)- budete vždy vědět, když se daná aplikace vydá zjistit vaši polohu.

Rozumná volba je při používání aplikace – jakmile se totiž aplikace dostane na pozadí (není na displeji), tak přístup ztratí.

Pokud například chcete aby Google Mapy zaznamenávaly historii (timeline) toho kde jste byli, tak budou potřebovat nastavit na Vždy/Always. To samé je potřeba u Swarm/Foursquare aby se vám mohlo ptát, zda má udělat check-in někde, kde jste na to zapomněli.

2019-09-28 08.43.25.jpg

iOS bude dělat i to, že pokud se nějaká aplikace opakovaně pokouší zjišťovat vaši polohu, tak vám zobrazí vyskakovací varování – bude v něm vidět kolikrát to za dané období zkoušela a také mapa s polohovými informacemi. Můžete tam vybrat Povolit vždy, ale bohužel to není „vždy“. O den později se vás iOS bude ptát znovu a znovu.

Změna v tomto ohledu je i u Bluetooth, viz Aplikace nově musí žádat o práva k Bluetooth. Kde na iPhone odebrat aplikací přístup k Bluetooth?

—-

Přehled co vše je nové v iPadOS 13 najdete v iPadOS 13: Co je nového v tabletové verzi iOSu.

Samostatný velmi dlouhý souhrn v iOS 13: Co je nového, co se změnilo a co byste měli vědět popisuje vše co se týká novinek a změn v iOS13 jako takovém. Což znamená, že jde i o věci, které fungují na iPadu.

Reklamy