TIP#1221: Co všechno vás čeká před zrušením Google+. Kompletní postup až po smazání Google+ Stránky i případného Účtu značky

V létě 2019 dubnu 2019 přestane existovat Google+ v podobě sociální sítě pro veřejnost. Zůstane jen funkčnost komunikačního nástroje v GSuite pro firmy. Pokud jste Google+ používali, je čas začít plánovat konec. A udělat vše potřebné.

Ke konci Google+ viz Google+ má další bezpečnostní problém, k vypnutí dojde o 4 měsíce dříve. API už za 90 dní

Konec osobního užívání Google+ je snazší, než když máte na Google+ navázané nějaké firemní či publikační aktivity. U osobního užívání se vás týká stáhnout si případně data, která v Google+ máte nahromaděná (viz Google Takeout) a poté zrušení účtu na Google+ – s tím bych osobně prostě počkal až na samotný konec G+, případně to udělal těsně před datem ukončení.

Pokud na osobní profil na Google+ něco sdílíte z nějakých dalších služeb, tak nezapomeňte rozpojit – může to být Buffer (jeden z mála to uměl), ale může to být i WordPress (tamní blogy umí automaticky odesílat příspěvky na G+). Tohle je tu v tipu Jak automaticky dostávat obsah na firemní Stránku na Google+

Pozor na případné správcovství Stránek/Skupin na Google+ – váš profil můžete smazat samozřejmě až poté, co tohle vyřešíte (postupným zrušením). Můžete i počkat až to celé Google vypne, ale možná budete chtít Stránky/Skupiny nějak decentně uzavřít, případně se pokusit přestěhovat „fanoušky“ jinam.

Pokud jste používali mobilní aplikaci Google+ (osobně jsem ji nepoužil již několik let a ani v počátcích jsem ji vlastně nepoužíval, byla nepřivětivá, pomalá a zmatená) tak si ji nezapomeňte odstranit z mobilního telefonu či tabletu.

Pokud máte Google+ uvedený někde na vlastním webu či v profilech na sociálních sítích, tak ho odtamtud můžete odstranit. Z online služeb ho asi nakonec odstraní provozovatelé, ale pokud ho máte někde v textech na webu, je čas to najít a odstranit.

Trochu složitější to může být, pokud používáte Google+ třeba právě ve spojitosti s WordPressem – @365tipů (a všechny další příbuzné weby) má samozřejmě Stránku na Google+ na kterou se odesílají a sdílí příspěvky. První z věcí kterou v souvislosti s konce G+ zmizí bude Stránka pro FeedIT.cz.

Tady je postup vlastně také poměrně jasný – nejprve dejte na Stránce na Google+ vědět, že profil bude zrušen a klidně tak po týdnu ho můžete bez velkého přemýšlení zrušit – stejně je velmi málo pravděpodobné, že někdy k něčemu byl.  V průběhu se postarejte o pár dalších věcí:

Nezapomeňte odpojit napojení WordPressu či dalších služeb (IFTTT, Buffer, HootSuite atd) na rušenou Stránku – to pochopitelně rozpojte ještě před zrušením Stránky. Pokud zapomenete nic moc se nestane, stejně vám to časem začne nadávat. Nejčastější propojení bývá RSS -> IFTTT -> Google+ Stránka (nebo osobní profil),  takže je ideálně odpojit celý začátek.

Nezapomeňte na to, že možná máte onu Stránku uvedenu někde v článku na vašem webu, možná máte odkaz někde v šabloně (nejčastěji v Menu) či widgetech. Možná na Google+ odkazujete z Facebooku nebo odjinud – tohle je také dobré projít a odstranit. Trochu si můžete pomocí tím, že před zrušením stránky použijete její G+ adresu pro vyhleedání v Google (případně část adresy v podobě „plus.google.com“ v kombinaci se site: operátorem).

Jak smazat Stránku na Google+

2018-11-11 11_34_02-Window

Samotné smazání Stránky (firemního profilu) na Google+ je možné po přepnutí na onen profil (všechny si zobrazte přes Brands Accounts) a pak v levém menu dole najděte Settings/Nastavení a na konci je Delete your Google+Page.

2018-11-11 11_35_48-Window.png

Samozřejmě za předpokladu, že máte práva správce tohoto „firemního“ profilu. Budete potřebovat zadat heslo k vašemu (klasickému) účtu a pak potvrdit, že opravdu víte co děláte a profil tak okamžitě zanikne.  Ale ještě předtím vás Google poněkud vyděsí dvěma obrazovkami velmi nejasných textů

2018-11-11 11_38_12-Window.png

Na konci musíte zaškrtnout dvě volby. A asi je dobré si ověřit, že tam je opravdu uvedeno, že mažete jenom onu konkrétní Stránku.

2018-11-11 11_38_29-Window.png

Stránka vs. Účet značky (Brand Account)

Nezapomeňte, že v dnešním Google/Google+ je všechno přes „Brand Account“, takže je velmi pravděpodobné, že vám po zrušení Stránky zůstane onen „Účet značky“ a nejspíš případný kanál na YouTube nebo Fotky Google.

Mazání účtu značky už bylo řešeno v Jak smazat Stránku na Google+? Jak přestat být správcem či převést vlastnictví? A nemyslete si, že to je něco jednoduchého ale neuškodí to ještě jednou zopakovat:

2018-11-11 11_41_52-Window.png

Pokud „Účet značky“ nebudete potřebovat, klidně mažte dál.

2018-11-11 11_43_17-Window.png

Reklamy