Něco si zkopírujete do schránky, přejdete do jiné aplikace a chcete to tam vložit. A místo vložení vás iPad/iPhone pokaždé žádá o svolení otravným dialogem.
Apple v iOS/iPadOS 16 (podzim 2022) zavedlo tuhle vychytávku jako “ochranu soukromí”. Jen při tom moc nemyslelo na uživatele, které to bude je vytáčet. Proč?
- V dialogu není možnost “už se neptej a povol to”
- Pokud to chcete vypnout, musíte jednotlivě pro každou aplikaci, nejde to plošně
Vzniklo to původně proto, že populární aplikace bez vědomí uživatele četly obsah schránky každých pár sekund – riziko pro hesla, čísla karet, citlivé texty, zprávy. Což samozřejmě smysl dává, ale protože jsme u Apple, je řešení nedomyšlené (a to je rok 2026, čtyři roky po uvedení).

Jak to vypnout?
Jak už zaznělo o kousek výše, nejde to vypnout plošně. Musíte jít do Nastavení konkrétní aplikace, té do které vkládáte a tam najde “Vkládání z jiných aplikací”. Výchozí nastavení je zeptat se.

Vy chcete pochopitelně Povolit, ale možnost je i Zakázat.
Problém ale je, že tohle musíte udělat pro každou aplikaci jednotlivě. A není možné to udělat z onoho otravného dialogu zabraňujícího vkládání. Opakovaně a zbytečně, ačkoliv i to že jste to tam odsouhlasili by mohlo teoreticky znamenat, že to přece chcete. Jenže ne, nebude se to ptát jenom jednou.
Aby toho nebylo málo, bude to vyskakovat i pro Universal Clipboard (kopírování mezi Apple zařízeními). Plus můžete narazit na to, že volba na vypnutí v Nastavení u některé aplikace nebude. Řešení téhle záhady je, že musíte alespoň jednou provést copy/paste, tedy nenastavovat to dřív.
Apple prostě vsadilo na to, že radši otravuje miliony uživatelů, než aby riskovalo, že nějaká appka zneužije clipboard. Typický Apple přístup, paranoidní ochrana na úkor uživatele.
