Tohle je letitá vlastnost Time Machine při zálohování na NAS (zejména na Synology, podle všeho). Po určité době prostě přestane zálohovat. Ale neřekne vám to, musíte ji otevřít a rozkliknout malý červený vykřičník.
Dozvíte se, že “sparsebundle” je již používáno. Po pátrání zjistíte, že určitě není, ale protože TimeMachine je černá skříňka, tak toho moc ke zkoumání není. Pokud spustíte zálohu ručně, tak nejspíš zůstane viset v “Preparing to backup” stavu.
Jedno z řešení doporučuje na Synology zabít všechno co je připojené přes AFP. Spíš to nepomůže, včetně toho, že pokud zálohujete přes SMB, tak to stejně nejde udělat (AFP byste tak jako tak neměli používat).
Zkuste restart Macu a případně i restart Synology. To první je zpravidla snazší a rychlejší. Na Synology navíc většinou uvidíte v přehledu přistupovaných souborů záplavu právě těch ze Synology zálohy ačkoliv aktuálně žádná záloha neprobíhá.
Realita je velmi často ta, že to je sama Time Machine, která zálohu blokuje, protože předchozí záloha zhavarovala a soubory jsou stále drženy otevřené. Nebo je možná v Time Machine nějaká letitá chyba, kdy prostě nezavírá soubory, se kterými pracuje.
Můžete Time Machine zabít (ideálně ale až poté, co se ujistíte, že žádná záloha neběží)
sudo killall backupdsudo killall backupd-helper
Osobně ale první co zkouším je právě restart Macu. A také to v řadě případu ihned pomůže.
Jeden nepříjemný vedlejší efekt selhavšího zálohování je, že nově spuštění zálohování po restartu může trvat velmi dlouho – jsou tam nahromaděné hodinové snapshoty a nejen že půjde o velký objem, ale také o značné množství souborů a tam TimeMachine přes síť nefunguje dobře.
Selže-li všechno?
Pak nezbývá než zálohu zrušit a začít zálohovat znovu. Bohužel něco takového se vám přihodí i několikrát ročně a je to prakticky jisté, pokud zálohujete na NAS. A velmi málo pravděpodobné, pokud zálohujete na externí disk.
V Time Machine zrušte zálohování a na cílovém místě smažte složku (kompletní obsah, včetně podsložek) se jménem vašeho počítače. Na NAS to smažete snadno přímo v rozhraní NASu, u externích disků si je musíte do Macu připojit, pak můžete mazat
Pak prostě znovu nastavte Time Machine pro zálohování na původní místo. Nezapomeňte ohlídat, aby se nezálohovaly věci, které nechcete (zejména něco jako Disk Gooogle).
Mac poté vytvoří novou kompletní zálohu (může trvat dlouho) a pak bude pokračovat v pravidelném zálohování. Než se to zase rozbije.
