Newsletter 365tipů můžete číst zdarma. Placené předplatné je dobrovolná podpora, která pomáhá webu pokračovat.
Podpořit 365tipů

TIP#3250: Jak zabránit tomu, aby se Mac po restartu znovu otevřel se všemi aplikacemi z poslední relace

Může to být šikovné, že po restartu se otevře vše, co jste měli otevřené předtím. Jenže to má háček, Mac běžně otevře i věci, o kterých ani nevíte, že byly otevřené. A má to i další efekt.

Spuštění po restartu bude trvat dlouho a otevírající se aplikace znovu otevřou všechny dokumenty, prohlížeče (a jiné síťové aplikace) všechny stránky z internetu. Ve výsledku trvá dlouho nejen nové spuštění aplikací, ale ještě je tam další (dost často zbytečný) síťový provoz.

Co se po restartu stane, můžete snadno ovlivnit v dialogu pro Restart/Shut Down/Log Out. Je tam totiž volba Reopen windows when logging back in. Takže to nechte nezaškrtnuté, pokud nechcete po restartu mít vše zpět.

MacOS si zároveň toto nastavení pamatuje, takže když například váš počítač restartujete držením zapínacího tlačítka, použije se to, jak to bylo dříve.

Ale protože je to Apple, tak když vypnete napájení pro Mac, tak se prostě po novém zapnutí otevře vše, bez ohledu na to, co jste dříve chtěli.

Pokud chcete mít jistotu, že se nic extra neotevře po vypnutí (shutdown) nebo po aktualizaci, můžete samozřejmě všechno otevřené zavřít. Což ale může být docela náročné, protože Apple má onen podivný zvyk, že aplikace neukončuje, ale jen schovává.

Nezapomeňte, že Mac při spuštění automaticky spouští aplikace, viz Jak na Mac OS ovlivnit aplikace, co se automaticky spouštějí (autostart) při spuštění počítače

Apple navíc v aplikacích jako je Pages (a podobné) při otevření aplikace automaticky otevírá dokumenty, které byly otevřené před zavřením. Pokud to nechcete, držte při spuštění aplikace Shift. Případně to vypněte v Nastavení/Settings > Desktop & Dock > Close windows when quitting an application.

Podobně to dělají prohlížeče a je to otázka vlastního nastavení v nich (na obrázku výše je toto nastavení v Chrome). Osobně právě tohle chování v Chrome zapínám jako první po instalaci. Je to dost podstatné například i pro okamžik kdy prohlížeč spadne a nové otevření vám vrátí zpět co jste tam měli.