TIP#1968: Jak Apple zabránit, aby hledalo v mých fotografiích závadný obsah

iOS/iPad OS 15 přinese novinku, Apple bude kontrolovat fotografie ukládané do iCloudu na výskyt dětské pornografie a jiných  forem závadného obsahu. Komplikovaná záležitost, kontroverzní a nepříliš šťastně uvedená.  Podrobnosti ostatně viz Prospěšný nástroj, nebo zadní vrátka? Apple bude v iCloudu hledat zneužívání dětí a varovat při posílání „nevhodných“ fotek

Nutné vědět je, že fotografie se nevyhodnocují podle obsahu, ale hledají se již známé závadné fotografie pomocí “digitálního otisku”. Takže pokud si do iCloudu uložíte fotografii vlastního spoře oděného dítěte ve vaně či doma na zahradě, tak to Apple nemá jak poznat.

Druhé co je nutné vědět je, že prozatím tohle funguje pouze v USA, takže pokud jste v jiné zemi,  žádná kontrola fotografií se dělat nebude. Kdy dojde k rozšíření i na další země známo není, ale jednoduché to nebude – je nutné najít organizaci co v dané zemi řeší “databází” závadného obsahu a procesy jak držitele a šiřitele dětské pornografie řešit. 

POZNÁMKA: Cloudové služby jako je DropBox, Microsoft, Google i sociální sítě (Facebook, Instagram, Twitter a další) hledají závadný obsah přímo v cloudových úložištích a vyhnout se tomu nemůžete. Používají prakticky totožný mechanismu. Apple to nedělá v iCloudu  (nemá k jeho obsahu přístup) ale přímo v telefonu, tabletu či počítači.  Užitečné čtení najdete v  Jak je to se soukromím v Dropboxu či One Drive? Může být šifrované online úložiště opravdu bezpečné?

Pokud se chcete kompletně vyhnout vyhledávání závadných fotografií tak je to poměrně jednoduché – v Nastavení vypněte ukládání fotografií na iCloud. Najdete v Nastavení -> vaše jméno nahoře -> iCloud -> Fotky -> Fotky na iCloudu

Tam můžete vypnout ukládání fotek na iCloud – při vypínání nezapomeňte, že možná budete chtít stáhnout vše do telefonu/tabletu aby vám fotky zůstaly v aktuálním stavu.

TIP: Jak fungují iCloud Photos (Fotky na iCloudu) v iPhone, iPadu a na Macu

Nezapomeňte, že po vypnutí ukládání na iCloud se už fotografie ani videa nebudou zálohovat od iCloudu, nebudou ani dostupná v dalších zařízeních, pokud jich máte víc. Vypnutí na tomto místě neovlivní to, co již je uložené v iCloudu, vše tam zůstane. 

Pokud chcete kompletně odstranit fotografie (a videa) z iCloudu tak v Nastavení -> vaše jméno -> iCloud -> Spravovat úložiště/Manage Storage -> Fotky/Photos -> Vypnout a smazat – tímto vypnutí dojde nejen k vypnutí ukládání na iCloud, ale také ke smazání všech fotek co v iCloudu jsou.

TIP: Jak smazat všechny fotky a videa z Knihovny na Mac OS, iPhone či iPadu. Na jaké problémy narazíte?

Samotné smazání ale není okamžité, vše zůstane v iCloudu po dobu 30 dní a máte případně čas si fotky a videa stáhnout.  O tom více v Jak stáhnout fotky z iCloudu a Jak smazat všechny fotky a videa z Knihovny na Mac OS, iPhone či iPadu. Na jaké problémy narazíte?

Nezapomeňte, že fotky a videa se do iCloudu ještě ukládají v zálohách (iCloud Backup) a k těm Apple má přístup – k obsahu v klasickém iCloudu nikoliv. Zálohování do iCloud je také možné vypnout. Měli byste ale pak myslet na lokální zálohy pomocí iTunes.

TIP: Další tipy a triky najdete v  Tipy a triky pro Apple iOS a  Jak na Mac OS