TIP#1857: Jak skrýt Mac před dalšími počítači v síti? Kde se v Mac OS vypínají/zapínají síťové služby

Mohlo by se vám hodit tam, kde se připojujete do nějaké neznámé sítě. V každé takové mohou další počítače zkoušet připojení k vašemu počítači pro přístup k souborům (diskům), tisku nebo posílat zprávy. Popravdě byste měli síťové sdílení mít zapnuté jenom tam, kde víte, že je to bezpečné prostředí.

Váš MacBook či Mac je možné v síti neukazovat a neumožnit připojování přes síť. Je to poměrně snadné. Bude se to vztahovat na všechny sítě, ke kterým jste připojení.

Jděte do Předvolby Systému/System Preferences ->  Sdílení/Sharing preferences. Pokud chcete kompletně vypnutou vše, tak musíte jednu po druhé odškrtnout každou z voleb (ano, až tak snadné to Apple prostě neudělalo).

Zapíná a vypíná se

  • Sdílení obrazovky (VNC)
  • Sdílení souborů (SMB, AFP a Windows)
  • Sdílení médií
  • Sdílení tiskáren
  • Vzdálené přihlášení (SSH a SFTP)
  • Vzdálená správa (Apple Remote Desktop, VNC)
  • Vzdálené událost Apple
  • Sdílení (souborů přes) Bluetooth
  • Sdílení (připojení k) Internetu
  • Ukládání do mezipaměti

Poslední volba Ukládání do mezipaměti je ve skutečnosti proxy cache kde se přenášené soubory a média ukládají v počítači aby je nebylo nutné stahovat pokaždé znovu.

Mělo by platit, že nebudete zbytečně zapínat nic z výše uvedeného pokud to opravdu nepotřebuje. Pokud něco zapnete, tak si ověřte, zda je to právně nastavené – U Vzdálené správy je například výchozí nastavení, že přístup je povolen všem uživatelům.

Vypnuté sdílení souborů nebude mít vliv na váš vlastní přístup na sítové disky, které jste si již připojili. ani nevypne objevování zařízení v sítí  z vašeho počítače směrem ven.

TIP: Další tipy a triky pro Mac OS hledejte v  Jak na Mac OS