Další fascinující vlastnost Finderu. Nastavíte si potřebné zobrazení i třídění a očekáváte, že když příště otevřete Finder (nebo alespoň tu samou nastavenou složku), tak ono nastavení bude platné. Není, jste zpět na základním pohledu, který je vám k ničemu.
V macOS se nastavení zobrazení složek ukládají do skrytých souborů nazvaných .DS_Store (Desktop Services Store), které se vytvářejí v každé složce, kterou jste otevřeli ve Finderu.
Problém nastává v tom, jak Finder pracuje s těmito soubory a jak dědí nastavení zobrazení. Nastavení zobrazení pro konkrétní instanci okna jsou zděděna z první otevřené složky, což je obvykle domovská složka uživatele. To znamená, že pokud máte domovskou složku nastavenou v určitém zobrazení, například v ikonách nebo seznamu, pak bez ohledu na to, co jste nastavili pro podsložky, budou zobrazeny ve stejném zobrazení jako aktuální okno, pokud jsou otevřeny ve stejném rámu okna
Takže, když otevřete složku v aktuálním okně Finderu, zdědí nastavení zobrazení z předchozí složky. To může být matoucí, protože i když nastavíte vlastní zobrazení pro konkrétní složku, při příštím otevření může být použito jiné nastavení z nadřazené složky.
TIP: V Jak ve Finderu na Macu mít nejprve zobrazené složky a pak soubory zjistíte jak odstranit jednu z (pro mne rozhodně) největších otravných vlastností Finderu.
Aby toho nebylo málo, Pro některé systémové složky, například složku /Applications, nemusíte mít dostatečná oprávnění k zápisu pro vytvoření nebo úpravu souborů .DS_Store.
Komplikací je i to, že MacOS nemusí .DS_Store vytvářet na síťových discích (což je opravdu dost potřebné opatření, viz .DS_Store? K čemu tenhle soubor slouží? A jak zamezit vytváření), takže tam vám přizpůsobení prostě nebude fungovat.

Jaké nastavení pro složku je ovlivní i to co uvidíte po stisku cmd+J – kde navíc je k dispozici “Použít jako výchozí” (kde ale typicky pro Apple není dostupné pro zobrazení “Sloupce”).
Můžete zde tedy zaškrtnout Vždy otevírat ve [vybraném] zobrazení a Procházet ve [vybraném] zobrazení a poté využít právě Použít jako výchozí. A doufat, že to chvíli vydrží a Finder si to zase nerozmyslí.
TIP: Pokud chcete “resetnout” nastavení, tak stačí smazat .DS_Store. Nezapomeňte, že ve výchozí podobě jsou tyto soubory skryté. Případně je můžete snadno mazat v Terminálu (pomoci “rm”).
Selhává-li vše a už toho máte dost? Pak je možná čas si pořídit jiný souborový manažer. Na výběr jich je dost a jsou hodně povedené, viz Jaké souborové/FTP/síťové manažery pro MacOS si můžete pořídit? A k čemu vlastně?
