TIP#165: Může Twitter smazat můj účet pro neaktivitu? A jak je to u dalších internetových služeb?

Měli byste vědět, že šest měsíců neaktivní účet na Twitteru může Twitter smazat. To jestli to udělá je otázka, protože řada lidí má mrtvé účty už dlouho, ale stejně tak najdete lidi a firmy, kterým účet zmizel. Neaktivita v tomto případě je nesnadno definovatelná, sám Twitter na to má v nápovědě stránku Inactive account policy to vypadá tak, že musíte alespoň jednou za šest měsíců něco na Twitter vložit. V praxi, velmi pravděpodobně, prostě stačí abyste se přihlašovali. A čistě teoreticky by do toho měl Twitter počítat i to, že používáte nějaké to software pro přístup k Twitteru.

Twitter posílá e-mailem varování o neaktivitě, ale spolehnutí na to není. Jak vypadají se můžete podívat níže, ale právě u tohoto varování je zajímavé to, že přišlo po asi třech měsících neaktivity – což napovídá hlavně na to, že se prostě Twitter snaží neaktivní uživatele dostat zpět.

Pokračování textu TIP#165: Může Twitter smazat můj účet pro neaktivitu? A jak je to u dalších internetových služeb?

TIP#164: Blokovat nebo tlumit na Twitteru? A jak zacházet s otravnými lidmi? Experiment Amnestie!

Víte, že na Twitteru už nemusíte blokovat, ale otravné účty můžete prostě jenom tlumit? Je to daleko šetrnější k životnímu prostředí!

Kdysi dávno byla na Twitteru jediná možnost zbavení se otravných jedinců ta, že jste je prostě přihodili na Block. Zablokovali je. Což často vedlo k ještě větší aktivitě otravného trola, ale většinou to fungovalo dobře. Hodilo se to pro spammery, stejně jako pro lidi, kteří prostě cítí potřebu obtěžovat, nebo si myslí, že budou určovat o čem smíte psát, případně jak o tom smíte psát.

Pokračování textu TIP#164: Blokovat nebo tlumit na Twitteru? A jak zacházet s otravnými lidmi? Experiment Amnestie!

TIP#159: Co je to EXIF, jak si to prohlédnu a co s tím dělají sociální sítě?

Při práci s fotkami čas od času narazíte na informaci, že fotografie mají EXIF, sadu údajů, které do fotografie vkládá foťák (či mobil) a obsahují různorodé informace o tom kde (GPS koordináty) byla fotka pořízena, kdy, s jakými parametry atd. Pro sociální sítě a další služby je EXIF užitečný v tom, že odtamtud získají například právě to, kde jste fotku pořídili. Pro software co pracuje s fotkami se mohou hodit i některé další informace.

Informace z EXIF záznamů za běžných okolností nejsou viditelné, musíte mít něco, co vám je ukáže – což může být třeba Google Photos, které EXIF umí zobrazit (a jako jedna z mála sociálních sítí ho neodstraňuje už při nahrání), stejně jako například Flickr. Nebo to umí software, které používáte pro práci či zobrazování fotek.  A pokud nemáte nic po ruce, tak můžete zkusit některé z online služeb, které vám EXIF ukáží.

Pokračování textu TIP#159: Co je to EXIF, jak si to prohlédnu a co s tím dělají sociální sítě?

TIP#154: Mohu nějak získat odkaz na příspěvek na Facebooku a nějak ho sledovat bez nutnosti komentovat či lajkovat?

Honza Pícha se před pár dny ptal, jestli může nějak sledovat určitý příspěvek na Facebooku, aniž by ho okomentoval či tam dal Líbí (Like). Což je docela dobrá otázka, protože pokud znáte Facebook, tak komentář či Líbí u nějakého příspěvku zajistí, že když se tam objevují nějaké další komentáře, tak se o tom dozvíte v notifikacích (upozorněních). Ale prostě tohle dělat třeba nechcete, ale zajímá vás vývoj komentářů pod příspěvkem.

Získat odkaz na určitý příspěvek je snadné, tedy alespoň na desktopové verzi Facebooku – údaj o čase vydání (býva hned pod jménem přispívajícího) je unikátní odkaz na příspěvek. Takže si ho můžete dát třeba do oblíbených nebo jakkoliv dál zpracovat.

Pokračování textu TIP#154: Mohu nějak získat odkaz na příspěvek na Facebooku a nějak ho sledovat bez nutnosti komentovat či lajkovat?

TIP#144: Co udělat, když se někomu podařilo získat moje heslo do nějaké online služby

O víkendu na Twitteru dorazil dotaz „Dane, kamarádovi se stalo toto: (tady byl odkaz na screenshot). Má to někam hlásit?„. Ten screenshot můžete vidět níže, jde o klasické varování od Google, že se někomu podařilo získat vaše heslo, ale že se podařilo vstupu zabránit. V praxi to znamená, že někdo zná vaše heslo pro služby Google. Což ale znamená, že pokud nemáte dodatečné ověřování (dvoufaktor) tak je zázrak, že tohle Google zastavil a vy jste nepřišli o účet. A také to znamená, že pokud kdekoliv jinde používáte stejné heslo, tak útočník má přístup k dalším službám a serverům.

ClouDrop 23. 5. 2015 9-10-16 23. 5. 2015 9-10-16

Pokračování textu TIP#144: Co udělat, když se někomu podařilo získat moje heslo do nějaké online služby

TIP#126: Jak skrýt seznam přátel na Facebooku před dalšími lidmi

Koho máte v přátelích na Facebooku je pro řadu společnosti velmi užitečná informace. Hodně užitečná je i pro někoho, kdo chce pomocí sociálního inženýrství nebo jinými cestami zaútočit na vás, nebo právě na vaše přátele. Skrýt něco takového je tedy poměrně dost užitečný krok.

Skrýt kompletní seznam přátel na Facebooku patří mezi jedno z vhodných nastavení soukromí, byť samozřejmě je to nastavení ne zcela 100% účinné (stačí například jedna vlezlá Aplikace). Každopádně je dobré si tuto jednu z mnoha vlastností účtu vhodné nastavit alespoň na „Přátele“ (přehled přátel uvidí pouze vaši přátelé), případně ještě více uzamknout na „Jenom já“.

Pokračování textu TIP#126: Jak skrýt seznam přátel na Facebooku před dalšími lidmi

TIP#116: Jak převést Facebookový osobní profil na Stránku. A proč to spíš nedělat.

Na Facebooku jsou oddělené osobní profily od firemních. Ty druhé znáte pod názvem Stránka a nabízejí různé vychytávky, které osobní profily nemají (zejména statistiky). Ale také nabízejí absurdně nízký reach, tedy dosah příspěvků, protože Facebook firmy chce co nejvíce přimět k placení. Osobní profily jsou omezeny 5 000 přáteli coby maximum, ale mají neomezený počet sledujících. A je, samozřejmě, zakázáno je používat pro firmy. Osobní profil prostě musí být žijící osoba. Pokračování textu TIP#116: Jak převést Facebookový osobní profil na Stránku. A proč to spíš nedělat.